Wat is LOTUS

                            
L.O.T.U.S.® staat voor  Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding Slachtoffer
 
 

Moet je die wonden allemaal zelf maken?

 • Ja een lotus® slachtoffer moet alle wonden zelf kunnen maken. Hier hebben we een opleiding voor moeten volgen en examen moeten doen. In deze opleiding wordt je geleerd hoe dit moet, maar ook moeten we leren hoe ze geacteerd moeten worden en evenzo belangrijk is wat wij noemen het ontwerpen en ensceneren
 • .Afbeelding invoegen
 

 

 

Als je nou echt eens iets krijgt, geloven ze je dan nog wel?

 • Een Lotus® slachtoffer mag nooit geintjes uithalen door letsels of ziektebeelden te spelen zonder dat een instructeur daarvan weet. Als er echt iets aan de hand is gebruiken we de term NO PLAY. Dit betekent dat er echt iets aan de hand is.
 

 

 

Zou ik ook Lotus® kunnen worden?

 • In principe kunnen we allemaal een echt slachtoffer worden, dus kan ook iedereen Lotus® slachtoffer worden. Je moet je in kunnen leven in de situaties, kennis hebben van de EHBO (diploma verplicht) en geen last hebben van schaamte in grote groepen. Maar ook hier telt hoe vaker je oefent hoe makkelijker het wordt. Uit ervaring weet ik echter dat je soms mensen hebt die het nooit leren, maar niet geprobeerd is altijd mis.
 

 

 

Waar kan ik een Lotus®opleiding volgen?

 • Om Lotus® slachtoffer te worden moet je je aanmelden bij een Lotus®kring, zoals bijvoorbeeld bij onze  Kring "de Boortoren”. Dit is een vereniging die is aangesloten bij de Organisatie Lotus®. Als een kring voldoende mensen heeft die belangstelling hebben om Lotus® slachtoffer te worden kan er een groep in opleiding starten. Het advies is om gewoon contact op te nemen, stel je vragen en/of meld je aan.
 

 

 

Als je Lotus® slachtoffer bent, hoe dan verder?

 • Na je opleiding blijf je lid van de Lotus®kring. Om je diploma geldig te houden moet je nl wel bijscholing blijven volgen, de kring verzorgt dit. Dit is om competent te blijven in wat je hebt geleerd en tevens zal je steeds meer verschillende letsels en ziektebeelden bijleren, zodat het een echte uitdaging blijft.
 

 

 

Hoe vaak mag/moet een Lotus® slachtoffer spelen?

 • Dat ligt aan jezelf. Er zijn Lotus® slachtoffers die het genoeg vinden om alleen voor hun eigen EHBO vereniging te spelen. Ook zijn er Lotus® slachtoffers die overdag veel tijd besteden aan optredens. Je bepaald dus zelf hoe vaak en wanneer je beschikbaar bent.
 

 

 

Wie vragen er een Lotus® slachtoffer aan?

 • Dat kan zijn een EHBO vereniging, bedrijven die Bedrijfshulpverlening (BHV) trainen, brandweer, ambulancedienst, Sigma, enz. Dat maakt het Lotus®werk juist zo leuk, het is elke keer weer anders. Natuurlijk moet je dan ook van alle markten thuis zijn want de doelstelling is ook bij elke aanvrager anders. De ambulancedienst vraagt vaak ernstige letsels terwijl een EHBO vereniging misschien genoeg heeft aan een snij wond om te leren verbinden.
  Het spelen van grote rampoefeningen waarbij alle hulpverleningsdiensten gezamenlijk betrokken zijn komt ook aan de orde.Tevens komt het voor dat er Lotus® slachtoffer wordt gevraagd voor grote ontruimingen. Het kan zomaar gebeuren dat je dan geen slachtoffer bent met letsels, maar juist het rollenspel centraal komt te staan. Wat dacht je van een persoon die dement is, niets van de ontruiming snapt en achter een rollator loopt?
 

 

 

Wat verdient een Lotus®?

 • Een Lotus® slachtoffer krijgt een redelijke onkostenvergoeding, krijgt zijn/haar kilometers vergoed en de grootste beloning is de voldoening. Nee, rijk ga je er echt niet van worden, maar een verrijking van jezelf is het zeker wel.
 

 

 

Heb je wel eens hele rare situaties gehad?

 • Zeker, daar is intussen bijna een boek over te schrijven.
  Misschien een tip om af en toe de site van Lotus®kring "De Boortoren” te gaan bezoeken en kijken of de verhalen al geplaatst zijn.