Verslag van Arnold Riezebos over een dag Usar NL


 

Woensdag een geweldige Lotusdag gehad!

 
 

Gezellig met mijn bijrijder - een zak met varkenspoten - om 06.15 in de auto op weg naar vliegveld Twente voor een USAR-oefening. Er is in Collapsdorp (Groningen) een aardbeving geweest, 6.4 op de schaal van Richter. Vele huizen, kantoren en andere gebouwen zijn ingestort. Overal zitten mensen opgesloten onder het puin, al dan niet nog levend en mogelijk ernstig gewond. USAR-Nederland is opgeroepen om de slachtoffers te zoeken.

 

Aangekomen op de plek des onheils, mocht ik afdalen in een 6 meter diepe put. Gewapend met een zak vol plezier zat ik in een vochtige put waar slechts een beetje schemerig licht was. Wat een mazzel ik zat op het rode matje van Christa! Ruim een uur later kwam het reddingsteam. Dat was me eigenlijk veel te snel en ik zal je vertellen waarom. Ik waande mij weer heel jong, zat met de voeten in het water en heb heerlijk met de kikkers gespeeld!. GAAF

En dan hoor je de honden. Ik ben gelokaliseerd. Oh jee, ik was niet zwaar gewond maar moest wel heel stil zitten en wachten. Dit keer mocht ik zelf via de ladders het gat weer uitklimmen. Ingebonden en getakeld worden is natuurlijk ook een beleving, maar dit ging iets sneller.

 

Na een bouwvakkers-lunch lag ik bekneld met mijn hand onder een groot betonblok. Ik moest bevrijd worden. Mazzel, ik lag in beeld en je struikelde bijna over me. Ik was dus snel gevonden. Met veel respect ben ik bevrijd, mijn arm werd gewoon door midden gezaagd  Operatie geslaagd en patiënt leeft nog.

 

Wat een dag!

De USAR-mensen zijn nog lang niet klaar en buffelen maar door,  zelf was ik rond 17.30 uur klaar. Terugkijkend op een geweldige dag rijd ik huiswaarts 

Arnold Riezebos